2020. május 15., péntek

Sziasztok!!!


A héten az olvasással viszonylag többet foglalkozunk. Ehhez kapcsolódóan hoztam most Nektek néhány szórakoztató játékot. Ebben a digitális világban alapvetően fontosnak tartom az olvasóvá nevelést, az olvasás és a könyvek szeretetének átadását a gyermekeink, a fiatal generáció felé. A mindennapos meseolvasás pedig növeli a gyermekeink szókincsét, pozitív hatással van a figyelem - koncentrációra, a kreativitásra és a fantáziára. Olvasni tudó gyermek esetén megkérhetjük, hogy ő olvassa a kistesónak, vagy nekünk az esti mesét.

A következőkben néhány vicces, ellenben nagyon hasznos és fejlesztő hatású olvasógyakorlatok találtok.


1. Egy, kettő, három négy....

A gyermek feladata, hogy úgy olvassa végig a mese vagy olvasmány adott részét, hogy csak a betűk számát mondja vissza. 1-2-3-4-több. Ha a szó több, mint 4 betűből áll akkor azt kell mondani, hogy több. Pl.:

Milyen (több) nap (3) van (3) ma (2) ???   ( Az "ly" egy betűnek számít).

A feladattípus célja: fixációszélesség rugalmas változtatása, szóanalízis gyakoroltatása
Megjegyzés: Nem alkalmas a játék hosszú olvasmányok feldolgozására, csupán egy bekezdésre alkalmazzuk.

2.   ABC gyakorlása


Az első játékos az olvasólapról elolvas egy "a" betűvel kezdődő szót. A következő ugyanezt teszi egy "á" betűvel kezdődő szóval. A 3. játékos egy "b" betűvel kezdődő szót, és így folytatjuk tovább (majd ismét az első játékossal). A játékosok igyekeznek az ábécé lehető legtöbb betűjével kezdődő szót találni. A játék változata lehet, ha nem adott betűvel kezdődő szót kerestetünk, hanem adott betűt tartalmazó szót.

A feladattípus célja: ábécé begyakoroltatása, gyors pásztázás, jelváltoztatás következtében gyors adaptáció és megosztott figyelem fejlesztése, minden irányú, gyors, kereső szemmozgás trenírozása.
Megjegyzés: az ilyen típusú feladatok a vizuális észlelés mellett tornáztatják a szemizmokat és hozzászoktatnak a gyors szemmozgáshoz. Kérjük meg a gyermeket, hogy lehetőség szerint a figyelmük ne legyen feszült (a szemizmokat tartsák lazán).

3. Szókeresés:

Vegyél elő egy hirdetőújságot, keresd meg az összes szót karikázd be benne a betűt:
- amiben van  "a" betű
- amiben van az ABC 11. betűje
-amiben van "b" betű
- amiben van "p" betű


Most pedig néhány digitális játék:


1. Mondat - kép párosítás:  https://learningapps.org/2882954




Jó munkát kívánok!!


Betti néni